KVAR

Film, redigering & utförande: Maria Påhls
Musik: Längtan efter havet av Stefan Nilsson
Plats: Tvättstuga i Bromma

Medverkat i minutfilmsfestivalen, arrangerad av Sveriges filmförbund
i Karlstad den 6 november 2021

Skapandeprocessen av filmen
Jag hängde upp tvätt med kläder ifrån gammalt i torkrummet när arbetet med denna film oplanerat uppstod en december lördag år 2020.
Kvar, är filmad i nuet på plats i den tvättstuga som före och under Covid-19 pandemin varit min studio och arena för skapande och produktion.
Jag önskar genom min film och rörelse konst fånga emotionen i mänskligt mentala möten med mig själv i relation till vardagliga rum, ytor och ting, inklusive kamera. Vilket utforskas även i denna en minuts film.
I redigeringsarbetet med filmen Kvar har jag använt lager av distraktion, via digital inblandning, vilket kan besvära eller höja filmens blickar, aktivitet och rörelse. Något jag lämnar öppet för åskådare att personligt tolka utifrån igenkänning av eget förhållningssätt till sig själv i anknytning till exempelvis sitt naturliga/ digitala jag.
I mitt skapande bär jag ständigt med mig frågan vad innebär det att vara människa idag, i denna tid? Och i filmen, Kvar, är reflektioner kring det digitala inflytandet hos mig som individ närvarande.
Filmen är inspelad utan musik eller externt ljud på plats.
Musiken, Längtan efter havet komponerad av Stefan Nilsson, kom istället till som en självklar del av filmen i klippningsfasen av Kvar. De känslomässiga tonerna skapar en våg att som åskådare direkt kunna sätta sig på och följa med under filmens gång vilket möjliggör en känsla av flyt genom en minut av mer eller mindre sammanhängande klipp. Den vackra film musiken skänker ytterligare ett lager i emotion som starkt utgör grunden för dramaturgin och som till slut för ihop filmens alla ingredienser intill ett eget självständigt verk.
Filmens titel KVAR grundar sig delvis i ett psykologiskt perspektiv, på att ståendes i det nutida nya mentalt befinna sig kvar i det redan förgångna, gamla. Det mänskliga förhållandet mellan vad som varit och vad som är, vem jag varit och vem jag är. Kvar i samma kropp med samma namn men på ny plats. Bland gamla kläder fyllda av minnen av gemensamt, på plats som ensam.
Angående teknisk utrustning är allt material filmat av min iPhone 8+ som fanns nära till hands när kreativiteten slog in. Placerad ståendes lutande mot väggen upp på luftaggregatet.

FLER PROJEKT |  FILM

MARIA PÅHLS